A homoktövis vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában is , így Magyarországon is. Már a VIII. században klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel. A nemesített fajták vitamin és esszenciális nyomelem tartalma nagyságrendekkel magasabb, mint a vadon termőké , számos értékes hatóanyagot tartalmaz. A homoktövis, az egyik legrégebben használt gyógynövények egyike .
C-vitaminból a homoktövis többet tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége. E- vitamin és karotin tartalmát tekintve, az első helyet foglalja el. Száznál több biológiailag aktív komponense különösen népszerű és eredményes a gyógyászatban. A homoktövis táplálja és erősítheti a hámsejteket, ezáltal gyorsíthatja a regenerációs folyamatokat. Antibakteriális tulajdonságai, gyulladás gátló hatással lehetnek a szervezetre. A homoktövis bogyóból előállított készítmények javíthatják a szervezet védekezőképességét, komplex összetételével a testben zajló kémiai folyamatok normális működéséhez járulhatnak hozzá.
Sokoldalú használhatóságát gazdag összetétele biztosítja. A homoktövis bogyójában igazoltan a következő fiziológiailag hatékony anyagok fordulnak elő: A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitamin, karotinoidok, bioflavonoidok, szerves savak, trigliceridek, glicerophospholipidek, phytoszterolok, po¬li¬fenol-összetevők, ásvá-nyi anyagok (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co). A homoktövisnek rendkívül erős antioxidáns hatása van.

Felhasználása többrétű, meghűléses időszakban kiváló segítség lehet.
Ajánlott fogyasztás: naponta 1 evőkanál homoktövisvelő 1-2 dl gyümölcslével vagy langyos teával hígítva.