BEMUTATKOZÁS

ISMERJE MEG ÉLETUTAMAT ÉS MUNKÁSSÁGOMAT
AZ ECHO TV RIPORTJÁN KERESZTÜL

Vagy olvassa el az Elixír magazin rólam írt cikkét 2004-ből lejjebb.

Egy lélegzetvételnyi kis történet a múltból…

Hajó a tengeren.
Avagy miért kértek fel egy görög festőművész kecskeméti kiállításának megnyitására.

20 évvel ez előtt egy feng-shui tanácsadó elkészítette a rendelő berendezésének a terveit. Kijelölt egy helyet az egyik falon, ahová egy hajót ábrázoló képet tegyek ki. A hajó az előre haladást szimbolizálja.
Nem találtam ilyen képet, akkor még nem volt olyan egyszerű beszerezni.
Egy orvos barátom akivel kezdtem a természetgyógyász munkát, mindenben támogatott. A doktornő épp abban az időben egy hátizsákos görög útra indult, Utazása során az első nap meglátott egy hajót ábrázoló fali posztert. Megvette nekem ajándékba, majd 2 hétig tartó utazása alatt féltve őrizte.
Felkerült a kép a rendelő falára. Eltelt közel 20 év, mikor egy kedves kliensem megjegyezte: Milyen szép, ez Vaszilisz Haralambidisz görög festőművész képe. A képen nem volt látható a művész neve csak a hátulján. A kliensem elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt, az ő kecskeméti nyomdájában, ennek a festőművésznek a képeiről készítettek reprókat, mert kiállítása volt itt Magyarországon. 20 év után, 2018-ban újra kiállítása volt a művésznek. E különös ‘véletlen’ történet miatt kért fel a kiállítás megnyitására. Megtisztelő volt elvállalni.

E levelet küldte el Klausz Csilla az Elixír magazin szerkesztőségébe, majd azután keresett meg a magazin és jelent meg az alábbi cikk 2004-ben.

„ Klausz Csilla vagyok, a negyvenes éveim második felében járok. Foglalkozásom dekoratőr, fizikai állapotom jó. Kb. 2 évvel ezelőtt munka közben megrándult a vállam, pár napig fájt, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Mint utóbb kiderült ez hiba volt, mert akkor nem rándulást, hanem részleges vállizomszakadást szenvedtem, csak nem tudtam róla. Ez akkor derült ki, amikor elmentem orvoshoz, hogy oldalirányban nem tudom a karomat vízszintesig felemelni. A megfelelő kötelező letolás után, hogy ezt nem szabadott volna így elhanyagolni, az orvos közölte velem, hogy ez nagyon hosszadalmas és macerás folyamat lesz, mert az elszakadt izom letapadt. Különböző lehetőségeket sorolt fel a szteroid kezeléstől a műtétig, de mivel jó szívvel egyiket sem tudta javasolni, maradtunk a gyógytornánál, ami ugyan nem kecsegtetett biztos eredménnyel, de legalább nem árt. Nem állítom, hogy a gyógytorna teljesen eredménytelen lett volna, de a karom nem gyógyult meg teljesen tőle. Ekkor ajánlotta egy ismerősöm Győri Zsolt urat, aki speciális gerinc- és izommasszázzsal igen jó eredményeket ér el az arra rászorulóknál, és hátha rajtam is tud segíteni. Az előzetes orvosi prognózis ismeretében nem túlzás azt állítani, hogy Győri úr csodát tett velem. Már a második kezelés után fejem fölé tudtam emelni a karomat, mára teljesen meggyógyultam. Köszönet érte! Bárkinek jó szívvel tudom ajánlani.”

Győri Zsolt eredetileg szakácsnak tanult, és mesterszakács lett belőle. Emellett azonban késztetést érzett a gyógyításra is. Tizenhét éves gyógyítói pályafutása alatt sokféle masszázstechnikából „gyúrta” össze a saját módszerét. Közben eredeti hivatásáról sem mondott le, sőt az lett a hobbija: finom, gabonaalapú ételek készítésével kísérletezik, foglalatoskodik.

Hogyan jutott el az úgynevezett speciális gerincmasszázs megteremtéséig?

– Több mint tíz éve édesapám gerincsérve „ késztetett” a hazai masszázsfajták tanulmányozására. Először svéd-, majd gyógymasszőri iskolát végeztem, többek között dolgoztam kórházban és fürdőben. Folyamatosan próbáltam magam továbbképezni: rengeteg fajta masszázstechnikát, manuálterápiás eszközt sajátítottam el és alkalmaztam. Időt, energiát és pénzt nem kímélve elmentem különböző tanfolyamokra, kezelésekre, és amit jónak találtam, azt megtartottam. Azokat az elemeket, amelyek kézre álltak, sőt mellette hatékonyak is voltak, tovább finomítottam és fejlesztettem, majd egyetlen masszázsrendszerbe ötvöztem. Módszeremet „speciális gerincmasszázs”-nak neveztem el, amelyet csak egyedül én alkalmazok, belőlem alakult ki. Ez tükrözi legjobban azt, ami a visszajelzések szerint nagyon hatásos, fájdalommentes, és kellemes érzést nyújt.

Miben rejlik gyógymódjának titka?

Egyrészt rájöttem, hogy a szakma túlszakosodott, és a masszőrök többnyire csak egyfajta módszerrel kezelnek. Én pedig olyan elemeket is alkalmazok, amelyeket így egységesen nem szoktak, ezáltal egy adott panaszt több oldalról megközelítve, körbejárva és alátámasztva próbálok megoldani: ha akupresszúra szükséges, azzal, ha energetikai kezelés, akkor azzal. Továbbá alkalmazok egy a maga nemében egyedülálló csípőlazító technikát. De nem szeretném ezt az egészet túlmisztifikálni, nem tartom magam nagy gyógyítónak, természetgyógyásznak!

Egyszerű masszőr vagyok, aki mindent megtesz a tökéletes gyógyulásért. Ehhez a munkához nagyon sok alázat és empatikus készség kell, amely nem engedi az embert elszállni. Mindemellett persze kemény fizikai munkát is jelent. Évek óta állandó tanulásban és kísérletezésben vagyok. Kissé megnehezíti a dolgomat, hogy nem hiszek el feltétel nélkül mindent. Hosszú folyamat, mire a munka gyümölcse beérik, eredményessé válik. Sokfelé jártam a világban, és rájöttem, hogy amit az ember csinál, abban próbáljon profi lenni, erre törekedni. A profizmus alatt az értem, hogy minden egyes munkám után azt tudjam mondani: tökéletes. Ezt nagyon nehéz a mindennapokban megvalósítani, ezért ha fáradt vagyok, vagy rossz a hangulatom, akkor inkább lemondom a kezeléseket. Másrészről két ember kell a gyógyuláshoz: a masszőr és a páciens. Az utóbbi aktív részvétele legalább olyan fontos, hiszen csak segítségével lehet a betegség lelki és testi okát feltárni, tudnia kell lazítani, és késznek kell lennie az élet – és szemléletmód váltásra. Nagyon sokat számít, hogy milyen hamar tudunk egymásra hangolódni páciensemmel. Nem túlzás, valamikor már az első alkalommal óriási lépést sikerül megtennünk, míg máskor hosszadalmasabb, keményebb munka vezet a gyógyuláshoz. Érdekes, hogy több páciensemmel valami sorsszerűség fűz össze: közös a feladatunk vagy a horoszkópunk, ennél fogva náluk nagyon hatékony és gyors gyógyulás mutatkozik. Mindenesetre én egyetlen kezelésből is megpróbálom a maximumot kihozni.

Hogyan zajlik egy speciális gerincmasszázs kezelés?

Annak ellenére, hogy minden ember más és más, természetesen azért a kezelésnek létezik egy srtuktúrája. Nyilvánvaló, azonos probléma esetén az alapirányvonal ugyanaz, hiszen a rendszer az emberi anatómiára épül, amelyet ezen belül egyfajta finom érzékelés pontosít. Az alapvető mozdulatokat is akadályozó ízületi blokkot például nem mindig lehet kizárólag anatómiai irányból megközelíteni, hanem kell valami többlet, amit az ember az ujjaival, az empatikus készségével érzékel. Általában 40 percig tartanak a kezelések, de szükség esetén ebben is alkalmazkodom a páciens igényeihez. Az évek során diagnosztikai módszereket is elsajátítottam, és ismerem azok hátulütőit is. Téves diagnózissal még nagyobb bajt lehet okozni, ezért csak magamban körvonalazok bizonyos dolgokat, hogy tudjam, merre és milyen módszerrel induljak el. Ezek után a beteg nyitottságától, hozzáállásától függ, hogy egyből elkezdhetjük-e a munkát, vagy az első találkozás többnyire beszélgetéssel telik.

Mitől függ, hogy az adott pillanatba mire van szükség, mivel tudnak továbblépni?

Minden egyes alkalommal közösen megpróbálunk a problémát kiváltó lelki és fizikális okhoz egyre közelebb kerülni. Nyilván azért a fő hangsúly a fizikai blokk feloldásában rejlik. Az emberi test csodálatos egység, ha valahol fáj, akkor kellő nyomás hatására a blokk képes fellazulni. Lényegében a kezelés során ezeket az (ön)gyógyító erőket kell elkezdeni aktiválni. Általában erre 3-5 alkalom elegendő, illetve ha ennyi kezelés nem hoz javulást, akkor inkább más módszert szoktam javasolni. Szerintem egy kezeléssel a páciensnek már éreznie kell valamiféle változást. Persze vannak, akik „panaszmentesen” keresnek fel, és rendszeresen ellátogatnak hozzám, hiszen aki nem rendeltetésszerûen használja a testét és a lelkét, valamint aki nem tud magával foglalkozni, bizonyos időközönként kompenzációra, külső segítségre szorul. Többnyire egyrétûen terheljük a szervezetünket, mivel túlnyomórészt vagy csak ülő – vagy csak álló, vagy szellemi, vagy csak fizikai munkát végzünk, ezért kellene a megfelelő kompenzáló tevékenységeket beiktatnunk az életmódunkba. Nem elég akkor szaladgálni fûhöz – fához, amikor már megtörtént a baj.

Szokott pácienseinek „házi feladatot” adni?

Természetesen. Az adott életvitelhez és problémához igazodva közösen összeállítunk egy mozdulatsort, amelyet a maga módján elvégezhet otthonában. Meggyőződésem, hogy mindenkinek olyan mozgás jó, amelyet szívesen végez az ember, és nem erőlteti meg az ízületeket sem. Mérlegelni kell a lehetőségeket is, hiszen hiába egészséges az úszás, ha valakinek víziszonya van, vagy hiába kiváló lazító mozgás a jóga, ha valaki temperamentumából fakadóan ezt nyugalmasnak tartja. Léteznek testre szabott lehetőségek, mint pl. a Rudolf Steiner antropozófiáján alapuló Bothmer-gimnasztika, vagy a nagyon népszerű csi-kung. Évek óta foglalkozom az eurythmiával, a kiegyensúlyozó mozgásművészettel, amelyből szintén szoktam bizonyos elemeket ajánlani. Földi létünkben, fizikai testünkben rengeteg problémánk van, melynek oldásához mindenkinek meg kell találnia az egyéniségére szabott utat. Valakinek ehhez egyszeri külső segítség is elegendő, míg mások rendszeresen igénylik.

Milyen panaszokkal szoktak Önhöz leggyakrabban fordulni?

Vannak, akik csak lazító masszázsra jelentkeznek, de általában mozgásszervi problémákat kezelek, sőt az adott helyzettől függően még idegpálya- sérüléssel is foglalkozom. Fő szakterületem a gerincsérv, ami bizonyos esetekben teljesen, valamikor csak részlegesen vagy időszakosan tehető tünet- és panaszmentessé, míg másoknál csak megállapítani lehet a folyamatot. Ha a páciens képes változtatni az életmódján, felismeri betegségének testi és lelki okát, akkor a legtöbb esetben lehet rajta segíteni. A gyógyulás mértéke és gyorsasága mindig az adott egyéntől, valamint a sérüléstől függ. Ez idáig 5 éves volt a legfiatalabb páciensem, illetve különleges esetemnek tekintek egy autóbalesetben, deréktól lefelé lebénult fiatalembert, akinek végtagjait állandó „fantom fájdalom gyötörte. A kezelések hatására ez a kellemetlen érzés megszűnt.

Mondana valamit hitvallásáról is?

Ha az ember sokat foglalkozik gyógyítással, akkor kialakul egy másfajta látása, problémaérzékelése. Vannak tanítványaim, de azt képtelenség átadni nekik, hogy például az aurát valaki megtanulja valóságként érzékelni. Ezt kizárólag hosszas gyakorlással lehet elsajátítani, pusztán elméletileg képtelenség. Vannak gyógyítók, akik egészen pici dolgokon „véreznek el”, például kezelés alatt felveszik a telefont, megszakítva ezáltal a beindított gyógyulási folyamatot. A masszőrség nagyon szép szakma, de semmivel sem különb a többinél. Egy profi autószerelő is egy idő után már a kocsi hangjából meg tudja mondani, mi a baj, kialakul egyfajta hetedik érzéke. Persze abban megmutatkozik némi különbség, hogy a gyógyításnak hosszú idő után megtapasztalható a szellemi síkja is, amelyet viszont meg kell tanulni helyesen kezelni. Nagyon sok orvos páciensem van, sok orvos pedig hozzám küldi a betegeket. Nekem ez igen nagy elismerés! Lényegében egy teammel dolgozom közösen, és ha valami „nem az én asztalom”, akkor nyugodt szívvel ajánlok egy megfelelőbb gyógyítót.