nagy csalánNagy Csalán

A nagy csalán a csalánfélék családjának a tagja.
A legnagyobb mennyiségű jótékony hatóanyag a csalán megszárított levelében található. Magyarországon a csalánlevél hivatalos gyógynövény.

A levélben klorofill, kartonoidok és rengeteg vitamin található: B, C, K, U.
Ezen kívül tartalmaz még triterpéneket, szterolokat, glukokinint, flavonoidokat, aminokat, valamint ásványi anyagokat.
Magyarországon általában a vadon élő populációkat gyűjtik, és tesszük ezt mi is.

Farmakológiai hatás:

A csalán levele nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyag forrás; enyhén antibiotikus hatású. Ezért csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, a vérszérum koleszterinszintjét, kiváló a prosztata túltengés által okozott panaszokra. Teában alkalmazva vizelethajtó és vértisztító hatású.

Teájának kellemetlen íze igazából nem hasonlítható semmihez, viszont a negatív élményt ellensúlyozza a kiváló hatóanyag-tartalom és hatás.

A gyógynövény származási helye:

A nagy csalán levelét tavasszal gyűjtjük, és utána árnyékos helyen kiszárítjuk, megőrizve ezzel a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot a levelekben. A csalánt Somogyfajsz erdős-rétes területein gyűjtjük, ahol kristálytiszta a levegő és szennyeződésmentes a talaj. 


Orvosi székfű - Kamilla

Ki ne ismerné a kamilla – ritkábban használt neve: orvosi székfű – jótékony hatásait? A kamilla a csövesvirágúak családjába tartozik.
A kamilla virága és illóolaja az európai gyógyszerkönyvek többségében és az ESCOP monográfiák között is szerepel.

Teájának kellemes az íze, csipetnyi mézzel édesítve pedig egyenesen kiváló!

Farmakológiai hatás:

Görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus. Teában alkalmazva jó eredménnyel használható különböző gyomor és bélpanaszok ( gyulladás, fekély ) esetén. Légúti megbetegedésekkor inhalációra alkalmazzák. Teája emellett nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és emésztést serkentő hatású.

A gyógynövény származási helye:

A kamilla virágát tavasszal, kézzel gyűjtjük, és utána árnyékos helyen kiszárítjuk, megőrizve ezzel a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot a virágban. A kamillát Somogyfajsz erdős-rétes területein gyűjtjük, ahol kristálytiszta a levegő és szennyeződésmentes a talaj.

 


Mezei cickafark

A cickafark a kamillához hasonlóan a csöves virágzatúak családjába tartozó faj. A cickafark szerepel a gyógyszerkönyvi és a gyógynövény- leírások többségében.
Hatóanyaga a virágzatában található, és illóolaj formájában, teában alkalmazva fogyaszthatjuk.

Farmakológiai hatás:

A gyógynövény gyulladáscsökkentő a bőr és nyálkahártyák gyulladásaiban, továbbá görcsoldó és antiszeptikus hatású. Teáját ajánljuk gyomorfekélyben, bélhurutban szenvedőknek, tovább étvágyjavító hatása is ismert. Hideg oldata öblögetőszerként alkalmazva kiválóan csökkenti illetve megelőzi a száj nyálkahártyák gyulladását.

Teájának kesernyés íze nem tartozik a kedvelt kategóriába, de farmakológiai hatása nagyszerűen ellenpontozza ezt.

A gyógynövény származási helye:

A cickafark virágát augusztusban, kézzel gyűjtjük, és utána árnyékos helyen kiszárítjuk, megőrizve ezzel a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot a virágban. A cickafarkot Somogyfajsz erdős-rétes területein, illetve Kis-hegy napfényes lankáin gyűjtjük, ahol kristálytiszta a levegő és szennyeződésmentes a talaj.