Hiszem azt, hogy az ember test-lélek-szellem hármasságában él, és bármilyen lelki-szellemi disszonancia, érzelmi labilitás a testi funkciók megváltozásával jár. Az öröklésen túl az egyén egészségi állapotát meghatározzák a karmikus törvényszerűségek,a múltból hozott képességei,illetve hiányosságai. Ezért a kezelés holisztikus, az egész embert gyógyítom. Beszélgetéssel megismerem a páciens életkörülményeit, gyerekkorból hozott testi, pszichés sérüléseit, közösen keressük a lehetőséget a gyógyulás érdekében.

Reflexológia számomra művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete. A legősibb természetes gyógymód melyet már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak. A test különböző pontjain (talp-tenyér,arc fül,skalp stb.) megtalálható az egész szervezet kicsinyített mása. Ezeken a pontokon jelzi a szervezet ha felborult az egyensúly,és az életerők működése csökkent. Amikor zavar keletkezik egy szerv energetikájában, és a kiválasztás folyamatában, ez a zónában salakanyag formájában jelenik meg. Minél távolabb helyezkedik el a szerv az adott zónától, annál erőteljesebben tapintható a lerakódás. Masszírozással az adott szervben vérbőség alakul ki meggyorsul a nyirok keringés, energiaáramlás, és a mérgező salakanyagok hamarabb kiürülnek a szervezetből, erősödik az immunrendszer.

Sokan kérdezik tőlem mennyire fájdalmas a kezelés. Én azt gondolom, hogy a talp masszírozásánál nem az a cél, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzunk, és a terápia eredményességét sem ez határozza meg. Természetesen vannak érzékeny zónák, főleg ha régóta fennáll egy egyensúlytalan, beteg állapot, de a fájdalomküszöb egyénenként eltérő és a terapeuta feladata a megfelelő erősség alkalmazása.

A reflexológiai kezelés időtartama 1 óra. Kúraszerűen javasolt a terápia. Egy kúra általában 10 kezelésből áll. Természetesen a masszírozások számát befolyásolja a beteg állapota, a betegség súlyossága, és a szervezet válaszreakciója is. 

A sok évi gyakorlati tapasztalat, pozitív visszajelzések,mindig megerősítik a terápia hasznosságát, és helyét a mai természetgyógyászati módszerek között,s talán ami a legfontosabb: kitűnően alkalmazható az orvosi,nyugati típusú gyógyítás kiegészítő terápiájaként.

 

Horváth Mária
talpreflexológus