gasztroapu

ÍZELÍTŐ VIDEOBLOGOM TARTALMÁBÓL

A célom ezzel a video-bloggal, hogy hetente közzétegyünk egy finom, friss, egészséges, hazai alapanyagú, gyorsan elkészíthető, elérhető áru ételt.
Szeretettel főzni. A főzés szeretetét szeretném terjeszteni.

Köszönet a mestereimnek akiktől megtanultam az első lépéseket és a folytatást a konyhában!
(Domonkos József, Kovács Sándor, Varga Károly, Megyeri Péter, Lukács István mind kiváló Chef-ek és még sok kolléga)

A Videoblog a YouTube logóra kattintva nyitható meg

A FENTI KIEMELT VIDEÓ RECEPTJE

Kacsamáj
Hozzávalók:

25 dkg kacsamáj, 2 db savanyú alma, 1 ek. kacsa zsír, csipet só, csipet frissen őrölt rózsa bors, 2 cl alma pálinka,

Elkészítés:
Az almának óvatosan kiszedjük a magházát majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A jól lehűtött kacsamájat szintén ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Lehűtve könnyebb szeletelni. Sütés előtt sózzuk, borsozzuk és kis kacsa zsíron a forró serpenyőben, az almával együtt mindkét oldalát 2-3 perc alatt
(vastagságtól függően) készre sütjük. Nem szabad teljesen átsütni egy kissé
’rózsás’ legyen. Majd leöntjük a pálinkával és meggyújtjuk, mikor elalszik,
kitálaljuk a kész almát és a májat.

Tálalás:
Tálalás előtt frissen készítjük.
Az alma karikákra tesszük a májat és meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk
egy kis rózsaborssal.
Mellé teszünk egy kevés burgonyát és egy kanál tök pürét. A gesztenyékkel körbe díszítjük.
Egyszer történt:
Németországba vittem régen libamájat. Egy francia chefnek nagyon ízlett a
magyar máj. Ő azt mondta, ezt az ételt kimondottan csak a magyar májból
készíti. Tőle tanultam ezt az ételt. Friss bagettel tálalta és calvados pálinkával
flambírozta.

Tejben sült agria burgonya:
Hozzávalók:

0,5 kg tisztított burgonya, só, 1 gerezd fokhagyma, (őrölt szerecsendió, őrölt fehér bors, vagy őrölt gyömbér, vagy őrölt rozmaring,) 5 dkg vaj, annyi tej, amennyi ellepi.

Elkészítés:
A burgonyát vékonyra szeleteljük, majd egy tepsibe téve sózzuk és fűszerezzük. A vajat rávagdaljuk és felöntjük tejjel, addig hogy ellepje. Forró sütőbe téve kb. 45 perc alatt készre pároljuk-sütjük. Időnként egy lapátkanállal kicsit visszanyomkodjuk a tetejét, hogy ne égjen meg. A készítéséhez a teljes házi tej a legjobb. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor használjunk hozzá tejszínt.

Tálalás:
Kis kockára vágva tálaljuk. Önálló ételként salátát adunk hozzá, de köretként is rendkívül ízletes.
Egyszer történt:
Egy kedves barátom háza előtt volt egy szép nagy rozmaring bokor. Ebből tettem pár ágacskát a burgonya közé. Este meglepetésként egy közös ismerősünk hozott egy kis bárány combot sütve. Tökéletesen harmonizált a hús mellé a köret. Lehet fokhagymával is készíteni. Jól bírja a melegítést és a tárolást.

Fűszeres borban párolt gesztenye:
Hozzávalók:

Személyenként 5 db gesztenye, 1 dl száraz fehér bor 1 dl víz , pár darab – szegfűszeg ,– szegfűbors, – egész fahéj , 1 szelet narancs héj.

Elkészítés:
A bort a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk majd a már megsütött hámozott gesztenyét 10 percig pároljuk benne.

Lilahagymás sütőtök püré
Hozzávalók:

1 fej lila hagyma, egy főre 10 dkg sült sütőtök, 1 ek. vaj

Elkészítés:
A vajon az apróra vágott lila hagymát megdinszteljük, majd hozzá adjuk a sült tököt. Majd folyamatosan keverve összepürésítjük.

Jó főzést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

gasztroapu vélemények

Csatlakozzon Ön is a Gasztroapu népes rajongótáborához!